Dela nyhet
Östra Fornås Lantbruk lanserar unik MHC-potatis
1 apr, 13:25 0 kommentarer
I en studie vid SLU 2018 har växtförädlare studerat potatis med syfte att öka andelen resistent stärkelse, som är hälsosammare än vanlig stärkelse. Östra Fornås Lantbruk och Mjölby Hockey tar nu det arbetet till ytterligare en nivå och lanserar i dag MHC-potatisen!
Potatisstärkelse innehåller enligt studien från SLU vanligtvis 25 procent amylos (raka molekyler) och 75 procent amylopektin (förgrenade molekyler). Genom att koka potatisen nås ett högre amylosinnehåll, ett högre innehåll av det som kallas resistent stärkelse.
Studien upptäckte också någonting mer, nämligen att ett dygns lagring i kylskåp efter kokning ytterligare förstärkte processen och ökade andelen resistent stärkelse. "Det här är viktiga upptäckter för forskare som vill utveckla stärkelse för hälsosammare mat och andra ändamål", konstateras det i studien.
Sagt och gjort, Östra Fornås Lantbruk och Mjölby Hockey har baserat på den tidigare studien nu tagit fram en särskild MHC-potatis. Potatisen i studien från SLU togs fram med genetisk modifiering, men samtidigt konstateras det att det är svårt att få genmodifierade sorter framtagna med den tekniken godkända i EU.
Därför har Östra Fornås Lantbruk under en tid i stället arbetat med klassisk förädling av den nya sorten, baserat på den välkända King Edward-sorten som ligger Mjölbyborna särskilt varmt om hjärtat.
– Det fina med just den här potatissorten som vi nu lanserar är att den redan från början innehåller en högre andel amylos. Det gör att själva ingångsvärdet i processen med kokning och kyld lagring blir ännu bättre, förklarar Östra Fornås Lantbruks vd Mattias Olofsson.
– Tack vare vår nya MHC-potatis som råvara och en helt ny produktionslinje med kokning, kylning och paketering kan vi leverera en färdig högprestationsprodukt som marknaden aldrig tidigare har upplevt.
Det har i tidiga tester också visat sig att de kolhydrater som MHC-potatisen innehåller passar särskilt bra för idrottare inom exempelvis ishockey.
Som en del av en ny uppföljande studie vid SLU och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) kommer spelarna i MHC:s dam-, junior och herrlag därför under försäsongen att äta extra mycket av just den nya MHC-potatisen.
– Om det faller väl ut kommer vi tack vare den nya MHC-potatisen att komma ännu bättre förberedda inför seriespelet i höst. Vi förväntar oss en bättre fysisk prestation och inväntar med spänning sommarens utfall, förklarar MHC-tränaren Jens Brändström som precis har fått huvudansvaret för den fysiska träningen i klubben.
Den särskilda MHC-potatisen kommer initialt att finnas i vissa utvalda butiker, bland annat ICA Supermarket i Mjölby. Fem procent av intäkterna tillfaller dessutom MHC:s ungdomssektion, som ett led i att stärka framtidens lokala ishockeyspelare.